12. 2. 2021.

        http://www.politika.rs/scc/clanak/472660/Knjige-saveti-i-beloruska-vina-od- 
10.02.2021. у 20:15

Књиге, савети и белоруска вина од Јевтушенка

Документарни филм о руском песнику недавно је приказан у Москви, а београдској публици биће представљен када дозволе епидемиолошке мере
Јевтушенко и Горан Лазовић: руски песник у филму прича нашем писцу о свом животу (Фото: лична архива)

Докуметарни филм „Свет без граница – Јевгенија Јевтушенка” руског редитеља Александра Јакова који је са Дарјом Сидоровом и косценариста овог остварења, недавно је премијерно приказан у Москви.

Снимање поетско-филмске приче, у продукцији мoсковског „Театрона”, о једном од највећих руских и светских песника започето је 2013. године у Переделкину, у Јевтушенковој кући-музеју.

Горан Лазовић: На питање зашто je дошao болестан на моју промоцију, oдговорио је:„Да загрлим мог српског брата. Знате ли ви да сам ја плакао кад су бомбардовали Србију?”  

Причајући о литератури и медицини, о италијанском неореализму и животним истинама, Јевтушенко, поред сећања на Хрушчова, Молотова, Пастернака и Солжењицина говори и о Београду, помиње Добрицу Ћосића, Емира Кустурицу, прича о распаду Југославије и бомбардовању Србије.

То је Јевтушенкова топла прича о Сибиру, о родном селу Зима, о тамошњим женама за које тврди да су његово најискреније огледало и најлепши портрет.

У овом филму, за који је музику урадио Игор Шапошњиков, појављују се Валериј Краснопољски, песник, и Марија Михајловна, уредник културне рубрике „Известија”.

А наш писац Горан Лазовић је у овом филму у кључној улози, јер Јевтушенко њему прича своју причу.

– Документарац је један од најлепших делова моје биографије. У тој причи обрео сам се, јер је то била Јевтушенкова жеља, и ја сам му је испунио, као и ону кад је тражио да му за Божић дођем у госте – открива Лазовић и напомиње да је Јевтушенка упознао као студент, а познанству је кумовао велики Андреј Вознесенски.

– Од Јевгенија сам, поред књига и савета, добијао понекад разгледнице и белоруска вина. Причао ми је о ноћном Београду, Неруди, јутрима у Чилеу, о једној Милени, водио ме у шумске шетње, учили смо се ћутању поред Волге, и на свако питање о Бродском, одмахивао би руком: „Немој о њему, да нас не чују његове песме!” Сећам се, у Москви минус 25 степени, снег до пупка, он је био у болници, а ја сам имао књижевно вече у Долгопрудном. Неко му је јавио, и он је дошао. Публика га је дочекала стојећи. Жанета Артутијан, директорка позоришта „Город” заплакала je од среће и рекла: „Добро нам дошли драги Jeвгениј Александрович, са вама је вечерас у наш град дошла историја!” На питање зашто je дошao болестан, oдговорио је:„Да загрлим мог српског брата. Знате ли ви да сам ја плакао кад су бомбардовали Србију?” – присетио се Лазовић неких њему драгих тренутака са чувеним песником.

Он поручује да ће филм бити представљен београдској публици када дозволе епидемиолошке мере. А у сусрет томе, ускоро ће из штампе изаћи Лазовићева књига „Планета Јевтушенко”. У њој су разговори које је Лазовић водио са Јевтушенком. Дело је обогаћено фотографијама које до сада нису објављиване. Међу корицама ће се наћи и Јевтушенкове песме. Предговор је написао проф. др Малиша Станојевић. Ликовну опрему урадила је Ирена Власова.

Јевтушенко је објавио стотиnак књига, превођен је на седамдесет језика, гостовао у 112 земаља, једна планета носи његово име, друговао је са Кастром, Кенедијем, Мерилин Монро, Фелинијем, неколико пута предлаган за Нобелову награду, Неруду звао братом, песме казивао пред 200.000 људи...


Нема коментара:

Постави коментар